Zijn wij niet allemaal op zoek naar de sleutel van het leven? Nee, de negenjarige Oskar Schell uit Extreem luid en ongelooflijk dichtbij is op zoek naar een slot. De sleutel heeft hij namelijk al. Die erfde hij van zijn vader nadat deze omkwam bij de aanslagen op het WTC in New York op 11 september 2001.
Geniaal
Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer is een geniaal boek. Een roman over de kracht van de verbeelding. Denk bijvoorbeeld aan de foto´s in de roman van iemand die uit een brandende WTC-toren springt, maar dan geplaatst in een chronologisch omgekeerde volgorde. Hij vliegt de toren dus binnen.
Te sentimenteel
Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer is niet alleen een geniaal, maar ook een sentimenteel boek. Dat krijg je al snel als de hoofdpersoon zijn vader verliest en hij dit een plek in zijn leven moet geven. Een liefdevol en puur kind met zijn eigen logica dolend in een wereld vol verbitterde en teleurgestelde volwassenen. Dat is aangrijpend, maar alleen als de auteur de kunst van het doseren verstaat.
Ode aan de verbeelding
Foer verstaat die kunst van het doseren niet altijd. Het verhaal van Oskar wordt afgewisseld door het verhaal van Oskars grootouders, overlevenden van het bombardement op Dresden. Het is wat veel ellende voor één boek. Desondanks is Extreem luid en ongelooflijk dichtbij een fascinerend boek. De roman is een ode aan de verbeelding, die ons, ook in een grauwe wereld vol dood en verderf, liefde en schoonheid kan brengen. Zonder verbeelding is alle materie kleurloos. Daar kunnen we niet vaak genoeg bij stilstaan.
Vertaling: Gerda Baardman & Tjadine Stheeman
Meer informatie:
- De Nederlandstalige roman der romans over Dresden: Het stenen bruidsbed van Harry Mulish
- De Engelstalige roman der romans over Dresden: Slaughterhous Five van Kurt Vonnegut