Juli Zeh – Corpus Delicti

Eindelijk weer eens een boek dat er echt toe doet. Mogen we van elkaar eisen dat we gezond leven? En mag de overheid ingrijpen als mensen andere keuzes maken? En zo ja, hoever mag de overheid dan gaan?

Corpus Delicti ZehnCorpus Delicti van Juli Zeh speelt in de toekomst. Ziekte is iets uit het verleden. Iedereen leeft gezond. Maar tegen een prijs: de wereld is klinisch wit geworden. Alles staat in het teken van de Methode, een verzameling leefregels die ieders gezondheid zoveel mogelijk waarborgt. Een blinde aanbidding van de koude logica.

De overheid bepaalt

In Corpus Delicti controleert de overheid of iedere burger gezond eet, genoeg beweegt en geen toxische stoffen als koffie en sigaretten nuttigt. De overheid heeft zelfs een flinke vinger in de pap bij de partnerkeuze. Bloedtesten bepalen wie bij je past en wie niet. Houd je je niet aan de Methode? Dan helpt de overheid je graag op weg. Desnoods met geweld.

De discussie op scherp

Neem je wel of geen standpunt in tegen een overheid die de individuele vrijheid zo sterk beperkt? Dat is de vraag waarmee het hoofdpersonage worstelt. Langzaam komt ze tot de conclusie dat vrijheid belangrijker is dan gezondheid of pure ratio. Corpus Deliciti is echte aanrader als je weer eens een boek wil lezen dat een maatschappelijke discussie op scherp zet.


Vertaling: Hilde Keteleer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *