Stephan Enter – Grip

Vier vrienden zien elkaar na twintig jaar weer terug. Herinneringen aan een spannende tocht komen boven. Wat is er echt gebeurd in de Lofoten?

Grip Stephan EnterGrip van Stepen Enter is een stijlvolle roman over vier vrienden die in hun studententijd een spannende tocht op de Lofoten maakten. Nu, twintig jaar later, zien ze elkaar weer terug.

Ieder zijn eigen herinneringen

De samenkomst staat gepland in de buurt van Swansea. Op hun reis daarheen denken de personages na over het verleden, hun vriendschap en onsterfelijkheid. Een dramatische gebeurtenis op de Lofoten speelt daarbij een belangrijke rol. Ze hebben die gebeurtenis allemaal anders beleefd en door opeenvolgende gedachten van de verschillende personages krijgen we een uitgebreid beeld van die gebeurtenis. Uitgebreider dan de personages afzonderlijk hebben.

Flashbacks onder controle

Een grote hoeveelheid flashbacks zijn normaal gesproken een garantie voor een draak van een roman, maar Grip is hierop zeker een uitzondering. Stephan Enter toont zich een vertel- en stijlkunstenaar van zeer hoog niveau.

Geloofwaardig plot?

Dat verandert wat mij betreft op het moment dat drie leden van de vriendengroep de bus verlaten om het laatste stuk te voet af te leggen. Tijdens de climax die Enter ons voorschotelt, kan ik het gedrag van de personages niet meer volgen. En ook al ondersteunen de gebeurtenissen de thematiek van de roman, het is erg onwaarschijnlijk dat ze allemaal achter elkaar binnen zo’n kort tijdsbestek plaatsvinden. Misschien in de toevalligheid van het echte leven nog wel, maar niet in een causale werkelijkheid die goede romans altijd zijn.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *